Erőnlét
Milyen egy jó személyi edzés?

Amikor úgy érzed, egyedül nem vagy képes eligazodni a szabadidősport testépítés – fitness világában, biztos elgondolkozol, kellene valaki aki segít ebben. A haverban nem bízol, a neten már elolvastál mindent az izomtömeg növelésről, de az egész egy nagy fekete lyuk még… Nem kell elvégezned az egyetemet, hogy utána hatékonyan sportolhass, ezért vannak a személyi edzők. Ha jobban végig gondolod, ez már nem a kiváltságosoknak, celebeknek való úri muri, edzőt fogadni és már lassan a fitness teremben minden második ember edző… Bőség zavara… Vagy mégsem? Milyen szempontok alapján érdemes választani?

 1. Legyen szakirányú végzettsége. Ma Magyarországon több szinten képeznek sportoktatókat, edzőket, szakedzőket. Ezek közül valamelyikkel jó ha rendelkezik kiszemelted. Nem biztos, hogy itt a méret a lényeg. Ne a bicepsz átmérője döntsön. Sajnos sok, régóta a sportoló (vagy úgy csináló) önjelölt guru van még, aki szívesen felkarolja a teremben zombiként keringő friss vendégeket. Szívesen elmennél egy hobbi fogorvoshoz, aki youtube-ról tanulta meg a gyökérkezelést?
 2. Az első edzés előtt leültök beszélgetni. Célokról, egészségügyi helyzeteddel kapcsolatosan kikérdez, minimális állapotfelmérést csinál. Nem az a helyes, ha kézfogás után  : “jó , akkor ma mell-bicepsz, ott a futópad , melegíts be”.
 3. Profi edző EGY emberrel dolgozik. Minden mozdulatát kíséri , minden kérdésre válaszol, elmagyaráz mindent, amit nem értesz. Maximum 2 emberrel dolgozik, de csak akkor, ha már ismeri a 2 tanítványt, tudja kinél mire kell figyelni.
 4. Nyomom követi és alkalmazkodik pillanatnyi állapotodhoz. Már a bemelegítés alatt, közben kikérdez milyen napod volt, mit ettél, mit ittál. Ezekből számodra érdektelen válaszokból Ő már tudja, aznap mire leszel képes.
 5. Nem eszik edzésed közben. Még akkor sem, ha Ő épp versenyre készül és meg kell lenni a 2,5-3 gramm fehérje/testsúly kg./nap.
 6. A gyakorlatokat, edzésmódszereket szintedhez mérten alakítja ki, elmagyarázza mit miért csinálsz. Neked is könnyebb és élvezhetőbb lesz , ha érted a miérteket.
 7. Veled van végig edzésen. Rád figyel, nem a női/férfi vendégekkel flörtöl és nézi a feneküket miközben te az életedért küzdesz a súly alatt.
 8. Megtanítja a helyes bemelegítést, levezetést, nyújtást
 9. Nyomom követi a táplálkozási szokásaidat és javaslatot tesz a módosításokra (de helyetted nem fogja elkészíteni a kaját.)
 10. Edzésedre pontosan érkezik, nem késik. Lehetőleg előtted már ott van, kipakolja a használandó eszközöket. Nem a Te fizetett idődben csinálja ezt.
 11. Lehetőleg több szakterületben jártas. A súlyzós edzés mellett ismeri a pulzuskontrollt, a funkcionális tréning alapjait, a streching módszereivel tisztában van.
 12. Edzés végén nem hagy magadra, hanem megcsinálja a nyújtást Ő rajtad.
 13. Javasol táplálkozási alapelveket, melyek a céljaidnak megfelelőek. Rendszeresen számon kéri ezeket rajtad, de a Te érdekedben!
 14. Rendszeresen tovább képzi magát, új tanfolyamokat végez el, szakmai konferenciákra jár. Ismeri a legújabb fitness trendeket.

Reméljük hogy, hasznos volt ez a kis szösszenet és most már könnyebben megtalálod az ideális jelöltedet.
Sikerekben gazdag sportolást kívánunk!

hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre hogy, elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, hírünkről és akciónkról, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass az életmóddal kapcsolatban!
Hírlevél feliratkozás

Victory Magazin

További bejegyzések

Bejegyzések betöltése