Hírek
Hogyan készítsük fel testünket a várandóságra I.rész

Gellért Judit személyi edzőnk írása a várandóságról, első kézből! 

Sziasztok!
Már nagyon rég nem írtam semmit. Ennek több oka is van: az egyik, hogy született egy űbercuki kislányom, így amikor nem dolgozom, akkor Vele vagyok.

Már régóta érlelődik bennem a téma amit hoztam Nektek, mert annak ellenére,hogy milyen fontos, mégis nagyon kevés szó esik róla. A reklámokból, innen-onnan már tudjuk, hogy a várandóságra célszerű tudatosan készülni, vagyis a szervezetet feltölteni vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. Ami szintén elengedhetetlen az a törzsizomzat megerősítése. A terhesség 9 hónapja nagyon megterheli a gerincoszlopot, a csípő- és térdízületet is, mely a várandóság előrehaladtával sokszor fájdalommal társul. Most főleg azokhoz szólok, akik családot terveznek, és nincs különösebb sportmúltjuk. 

Kezdjük az elején: 
Miből épül fel a törzsizomzat, melyet core izomcsoportként is emlegetnek, és a testünk egyik legaktívabb izomcsoportját képezi?

A törzsizmokhoz a hátizmok, a mellizmok, a rekeszizom és a hasizmok tartoznak.A törzsizmok meghatározzák az emberi mozgatórendszer ágyéki, medence, csípő komplex (LPHC), strukturált működését. Szerepük a törzs stabilizálása, általuk lesz helyes a testtartásunk. 

A gyenge törzs az egyik oka annak, hogy a várandós nőknél derékfájás, inkontinencia, medencenyomás, vagy a szervek süllyedése, a szexuális funkciók csökkenése, és idegfájdalmak jelentkeznek. -mondja Herrera.Megfelelő gyakorlatokkal elérhető, hogy a törzsizmok erősek, ugyanakkor rugalmasak legyenek, ez pedig csökkentheti a derékfájás megjelenésének valószínűségét.

A törzs folymatos, preventív jellegű edzése sokat segít abban, hogy minimalizáljuk a hasizmok szétválását, és könnyítsük a szülés utáni felépülést. Még extra erőt is adhat a szülés kitolási szakaszában. (Saját tapasztalatból írom tényleg így van, bár az extra erő szerintem valahonnan máshonnan is jött az univerzumból )

Pregnancy

Császármetszéskor a hasizmot nem, de a kötőszövetet átvágják a műtét során. A kötőszövet az, ami mindent összetart belül. Ezen áthaladva egyből látható az egyenes, a haránt, és a ferde hasizom. Van hogy az orvos visszahúzza a hasizmokat, de sokszor hagyják, hogy maguktól újra összezáródjanak.

Legyen szó császármetszésről, vagy hüvelyi szülésről, a hasizmoknak minden esetben szüksége van egy kis segítségre, hogy a baba világra jötte után visszanyerjék erejüket, funkcionálisan újra jól működjenek.

A legfontosabb, hogy ne csak szülés után kezdj neki a törzs edzésének. A legjobb, ha terhesség előtt, és közben is szakember segítségével készíted fel a testedet a változásokra. A rendszeres és szakszerű sportolás fokozza a keringést, tehát segíti a teherbe esést, valamint az állóképességet, és a kedélyállapotot is javítja. Őszintén megvallva én egyáltalán nem éreztem megterhelőnek az egyre növekvő pocakomat. A térlátásommal viszont voltak gondok pl. amikor a közértben egy egész polcot lesöpörtem a hasammal.
 
Következő bejegyzésemből megtudhatod, hogy milyen gyakorlatokat és eszközöket alkalmazhatunk a törzsizmok fejlesztésére.
 
Judit Gellért 
funkcionális edző 
rehabilitációs tréner

hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre hogy, elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, hírünkről és akciónkról, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass az életmóddal kapcsolatban!
Hírlevél feliratkozás

Victory Magazin

További bejegyzések

Bejegyzések betöltése