Tippek
Az ülőmunka hatása a gerincünkre

A modern számítógépes életmódban egyre több időt töltünk irodai környezetben, számítógép előtt ülve görbe háttal, előrehajtott fej-és nyaktartással. Mindez a nyaki gerincszakasz kóros kényszertartásához, a gerinc szalagjainak, kisízületeinek és a porckorongjainak túlterheléséhez vezet, továbbá kiterjed a mellkas mobilitására, ezáltal a légzőszervrendszer funkcióira is. A folyamatos túlterhelés miatt nő az izomfeszülés a nyaki gerincszakaszon, ami fejfájással, nyaki és vállfájdalommal jár, valamint gyakran előfutára a gerinc kopásos rendellenességeinek.  A nyaki fájdalmak nem csak a számítógépes munkát végzőknél gyakoriak, hanem azok körében is, akik foglalkozásukból eredően sokat terhelik a vállövet, mint például a kozmetikus, vagy a fodrász.
Az ülőmunka egyik legfőbb kockázata az ágyéki gerincfájdalom. Miután többnyire a test előtt, előrehajolva dolgozunk, így a C-betűként meggörbülő gerinc és előretolt fej megtöbbszöröződő súlya hátrafelé préselik az amúgy is túlterhelt és tápanyaghiányos porckorongokat a gerinccsatorna irányába. Egészen addig, amíg a porckorong külső, rostos gyűrűje ki nem szakad, és ki nem alakul a porckorongsérv. 

Munka közben törekednünk kell a gerinc normál élettani görbületének megtartására, hogy az a testhelyzet, amiben dolgozunk, megfelelő legyen a gerincünknek. Naponta többször is érdemes megmozgatnunk a nyakunkat, erősíteni és lazítani egyaránt.  A legrosszabb, amit a szöveteinkkel tehetünk, az a mozdulatlanság, hiszen ekkor összetapadnak, kiszáradnak, ami akadályozza a helyes mozgásokat. Mint már tudjuk, ez hosszútávon fájdalommal jár, és a gerincbetegségek forrása is lehet. Szóval az egyik legfontosabb tanács ülőmunka közben, hogy szakítsuk meg minél gyakrabban a statikus testhelyzeteket: álljunk fel, nyújtózzunk egy nagyot, járjunk egyet! Ezt nem csak a szöveteink fogják meghálálni, hanem a vénás rendszerünk is. Az ülőmunkát érdemes kompenzálni rendszeres testmozgással, a gerinctorna például egy kiváló eszköz a helytelen testtartásból adódó problémák megszüntetésére. 

Ha szeretnél profi segítséggel fejleszteni tartásodon, nálunk megteheted!

hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre hogy, elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, hírünkről és akciónkról, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass az életmóddal kapcsolatban!
Hírlevél feliratkozás

Victory Magazin

További bejegyzések

Bejegyzések betöltése