Erőnlét
Kezdőként a teremben

Amennyiben nagyobb termet választasz és nem vagy biztos az eszközök használatában, már szinte minden edzőteremben lehet személyi edző segítségét kérni. Megmutatja, melyik gép mire való, és tanácsot is ad az edzésprogramot illetően, ha kéred. Ha megteheted, érdemes személyi edzőt fogadni az első néhány hétre, aki személyre szabott edzéstervet fog összeállítani a te erőnléted és céljaid alapján. Nehéz általános tanácsot adni arra vonatkozóan, hogyan fogjon hozzá valaki egy edzésprogramhoz. Függ az életkortól, a súlytól, az egészségi állapottól, és attól is, mit szeretne elérni az illető. Ettől még vannak általános tanácsok, amiket ha megfogadsz, nagyon nem lőhetsz mellé.

Mindig melegíts be!

Ez nem csak a sérülések elkerülése miatt fontos, hanem az edzés hatékonysága érdekében is. A nőknek több időre van szükségük, hogy bemelegedjenek, mint a férfiaknak. A bemelegítés lehet egyszerűen annyi, hogy a futópadon gyalogolsz egyre tempósabban, míg izzadni nem kezdesz.

Kezdd kardióval!

Mivel csak most kezded, válassz olyan kardió gépet, amin élvezet számodra a mozgás. Sokak számára ez az ellipszis tréner, de a futópad, a lépcsőző vagy a kerékpár is ugyanolyan jó lehet. Kezdésnek 20 perc elég a kedvenc gépen, aztán dolgozz 10-10 percet másik két gépen is. A harmadik alkalom után kezdd el növelni az időtartamot, és ahogy megismered a gépeket, az intenzitással is elkezdhetsz játszani.

Folytasd erőedzéssel!

Ehhez használhatod a gépeket, a kézi súlyokat, de nélkülük is dolgozhatsz nyugodtan, ha megvannak a bevált gyakorlataid. A gépekkel kapcsolatban a teremedzők tudnak segíteni, és a legtöbb helyen kész minta-edzéstervet is találsz kinyomtatva. Átdolgoztathatod a teljes testet, de inkább azt szoktuk javasolni, hogy 2-3 adagban eddzük a különböző izomcsoportokat. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha minden nap keményen edzel, így van ideje regenerálódni az izmoknak a következő terhelés előtt. Ha egy héten összesen kétszer-háromszor jársz edzeni, nyugodtan menj végig az összes izomcsoporton.

Miből mennyit?

Ha a megfelelő súlyt használod, 10-15 ismétlést szokás végezni egy gyakorlatból, majd ugyanezt még kétszer-háromszor (sorozat). Végezheted úgynevezett izomfáradásig: amikor azt érzed, hogy már nem tudsz belőle többet, ott van vége egy sorozatnak. Ennek az a veszélye, hogy hamarabb abbahagyod, mint eredményes lenne, ráadásul nem fogod látni, mennyit fejlődtél hétről hétre, mert nem számolod az ismétléseket.

Ne felejtsd el a nyújtást!

Nyújtsd meg az izmaidat edzés után, és hagyj időt a testednek arra, hogy lehűljön és visszaálljon a normál pulzusszámra. Ha van időd, edzés után szaunázz. Fáradt izmaid is örülni fognak neki.

hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre hogy, elsőként értesülhess minden aktualitásunkról, hírünkről és akciónkról, illetve, hogy sok érdekes tartalmat olvashass az életmóddal kapcsolatban!
Hírlevél feliratkozás

Victory Magazin

További bejegyzések

Bejegyzések betöltése